Keskustelu Afrikan tähti -lautapelin käytöstä päiväkodeissa on herättänyt vilkasta keskustelua. Vastoin kuin Katri Haverinen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (HS 11.1.), minun mielestäni pelin kritisointi ei johda “kaiken karsimiseen pois lasten maailmasta”, vaan on aiheellista pohdintaa siitä, millaisia arvoja ja mielikuvia välitämme lapsillemme.
Afrikan tähti esittää Afrikan yksipuolisesti luonnonvarojen lähteenä ja primitiivisenä maanosana, jossa seikkailevat rosvot ja ”alkuasukkaat”. Tällainen kuvaus on erityisen ongelmallinen, kun ajattelemme nykyajan monikulttuurista Suomea ja afrikkalaistaustaisia suomalaisia. Jos lapsen ainoa kosketus afrikkalaisiin kulttuureihin tulee tämän kolonialistisia stereotypioita toistavan pelin kautta, se voi vahvistaa haitallisia ennakkoluuloja.
Asiaa voi verrata siihen, jos markkinoilla olisi peli, jossa stereotypisoidaan Suomen vähemmistöjä, kuten saamelaisia, romaneja tai suomenruotsalaisia. Tällaista peliä pidettäisiin nykyään täysin sopimattomana.
Vaikka aikuinen kykenee ymmärtämään Afrikan tähden historiallisen kontekstin ja sen syntyajan, lapselle tämä on vaikeampaa. Lapset ovat erityisen vastaanottavaisia erilaisille yhteiskunnallisille viesteille, joita he saavat kotoa, koulusta ja vapaa-ajan aktiviteeteista. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaista maailmankuvaa heille välitämme.
Ihmisten ja kulttuurien jakaminen ”sivistyneisiin” ja ”primitiivisiin” on historiallisesti toiminut riiston ja sortamisen oikeuttajana. Tällaista ajattelua ei tule enää tänä päivänä vahvistaa, edes leikin varjolla. Todennäköisesti tulevaisuudessa katsomme Afrikan tähteä samalla tavalla kuin nyt suhtaudumme moniin muihin menneisyyden rasistisiin tuotteisiin ja symboleihin (kuten Brumbergin suukkojen entiseen nimeen).
Afrikan tähden poistaminen päiväkodeista on pedagogisesti perusteltu ratkaisu, joka heijastaa yhteiskuntamme kehitystä kohti tasa-arvoisempaa ja kunnioittavampaa suhtautumista kaikkiin kulttuureihin ja ihmisryhmiin. Kun annamme lapsille työkaluja ymmärtää ja arvostaa erilaisia kulttuureja jo varhaisessa vaiheessa, luomme pohjaa ennakkoluulottomammalle ja suvaitsevammalle yhteiskunnalle.
Eri taustoista tulevien suomalaisten kokemusten ja näkemysten kuunteleminen on välttämätöntä, kun rakennamme yhdessä yhdenvertaista tulevaisuutta.
Valitettavasti jotkut poliitikot ovat käyttäneet hyväkseen tätä(kin) keskustelua kääntääkseen huomiota pois hallituksen harjoittamasta epäsuositusta politiikasta. Ja ironista kyllä, todellinen ”Afrikan tähti” – kolonialismilla ryöstetty kulttuuriperintö – löytyy edelleen suurelta osin länsimaisten museoiden kokoelmista.