Hyvinvointivaltio on parasta maanpuolustusta
5.4.2025
 / 
Anni Kulmala
 / 

Orpon hallitus kaavailee historiallista päätöstä irtautua kansainvälisestä Ottawan sopimuksesta, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön. Näen tämän enemmänkin lyhytnäköisenä poliittisena pelisiirtona ja tunteellisena, irrationaalisena touhuna kuin harkittuna, järkeen perustuvana turvallisuuspäätöksenä.

Sodankäynnin näkökulmasta, jos vaikkapa koko Kannas miinoitettaisiin, miten oma armeijamme kykenisi toteuttamaan nopeita operaatioita vihollislinjojen läpi? Modernin sodankäynnin dynamiikka, kuten Ukrainan operaatio Kurskissa, osoittaa liikkuvuuden ja ketteryyden olevan avainasemassa. Lisäksi jalkaväkimiinat ovat brutaaleja aseita, jotka aiheuttavat kärsimystä siviileille ja eläimille vuosikymmeniä konfliktien jälkeen. Ottawan sopimuksessa pysyminen ylläpitää turvallisuutta rajoittamalla maamiinojen leviämistä. Suomi on aina pyrkinyt olemaan esimerkkinä maailmalle – miksi nyt tehdään toisin?

Todellinen resilienssi syntyy yhteiskunnan rakenteissa

Resilienssi, eli kyky kohdata ja selvitä vastoinkäymisistä, on elintärkeää sekä yksilöille että kokonaisille yhteiskunnille. Suomen vahvaa puolustusvarautuneisuutta ei kyseenalaista kukaan. Mutta keskustelu resilienssistä ei saa lipsua pelkkään sotavarusteluun. Todellinen resilienssi ei rakennu yksittäisten asejärjestelmien varaan vaan perustuu kokonaisvaltaisempaan lähestymistapaan.

Julkiset instituutiot ovat yhteisön tukipilareita

Resilienssi rakentuu erityisesti kunnan ja valtion instituutioiden sekä hyvinvointivaltion palvelujen kehittämisen kautta. Ne tarjoavat koulutusta, terveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita, jotka kaikki ovat keskeisiä osia yhteiskunnan resilienssissä. Kun nämä palvelut toimivat tehokkaasti ja kattavasti, yhteisö on paremmin varautunut kriiseihin. Esimerkiksi koulutusjärjestelmä ei ainoastaan anna tietoja ja taitoja, vaan se myös sitoo ihmiset yhteiskuntaan kulttuurin ja historian kautta.

On harhaanjohtavaa ajatella, että maan puolustus nojaa ainoastaan puolustusvoimien harteilla

Sotilaiden ja muiden puolustuksessa toimivien ihmisten koulutus on monimuotoista: heille on annettava paitsi sotilaallinen koulutus, myös vahva yhteiskunnallinen ja kulttuurinen perusta (eli laadukas ensimmäisen ja toisen asteen koulutus). Tällä tavoin he tulevat tietoisiksi siitä, mitä puolustavat. Tämä kulttuurinen side motivoi ja juurruttaa puolustajat yhteisöönsä. Yksi Suomen oleellisimpia puolustuksen tukipilareita on maanpuolustustahto. Avainasemassa on hyvä yhteiskunta, jota haluamme puolustaa.

Julkisten palveluiden merkitys kriisitilanteissa

Uusliberalismi korostaa vapaita markkinoita ja yritysten vapautta, mutta kriisitilanteessa sen heikkoudet paljastuvat. Hätätilanteissa, kuten sodan syttyessä, yksityistetyt palvelut ja resurssit eivät välttämättä toimi yhteisen hyvän eteen, sillä yritysten ensisijainen velvollisuus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa tärkeät operaatiot siirtyvät turvaan toisiin maihin, jättäen kriisin keskellä olevan yhteisön tai maan oman onnensa nojaan.

On elintärkeää, että valtio voi tarvittaessa ottaa haltuunsa yksityistettyjä toimintoja ja suojata kansallista etua

Tämä edellyttää vahvoja ja toimivia valtion instituutioita, jotka voivat nopeasti ja tehokkaasti mobilisoida resursseja ja työvoimaa kriisitilanteissa. Valtionhallinnon ja julkisten palveluiden hyvä organisaatio ja perusresurssit ovat siksi olennaisia osia yhteiskuntamme resilienssiä.

Vahva infrastruktuuri ja hyvinvointipalvelut ovat elintärkeitä yhteiskunnan kyvylle selvitä kriiseistä

Ne luovat perustaa yhteisön solidaarisuudelle ja sitoutumiselle, mikä on erityisen tärkeää kriisitilanteiden aikana. Julkiset instituutiot eivät vain tue kansalaisia hyvinä aikoina, vaan ne ovat myös kulmakiviä vahvalle resilienssille ja puolustukselle kriisitilanteissa.

Lopulta, hyvinvoiva ja yhtenäinen yhteiskunta kykenee paremmin kohtaamaan kaikki mahdolliset uhat, olivatpa ne sosiaalisia, taloudellisia tai sotilaallisia. Ottawan sopimuksesta irtautuminen ja jalkaväkimiinoihin palaaminen edustavat vanhentunutta ajattelua, joka ei edes vahvista todellista resilienssiämme nykyajan haasteissa. Vahva hyvinvointivaltio on parasta maanpuolustusta.

hyvinvointivaltio on parasta maanpuolustusta - Anni Kulmala


Anni Kulmala - Loviisan Vasemmistoliitto

ANNI KULMALA

Toiminta on vastalääke toivottomuudelle. Vasemmiston ehdokkaana Itä-Uudenmaan aluevaaleissa ja Loviisan kunnallisvaaleissa pyrin edistämään reilumpaa huomista kaikille, en vain harvoille. Arvojani ohjaavat ihmisoikeuksien ja luonnon oikeuksien puolustaminen sekä pyrkimys luoda kestävämpi ja monimuotoisempi maailma. Jokaisen osallistuminen on tärkeää yhteisen, paremman tulevaisuutemme rakentamisessa. Aktivoidutaan yhdessä! ✊